7 módja annak, hogy megküzdj a bizonytalansággal

Mit tegyünk, amikor minden kontrollálhatatlannak tűnik?

Forrás: Greater Good Magazine. Az eredeti cikk itt olvasható.

A bizonytalansággal együtt élni nehéz. Az emberek ugyanúgy vágyódnak a jövővel kapcsolatos információk után, mint ahogy vágyódnak az ételek vagy a szex után. Az elménk a bizonytalanságot fenyegetésnek veszi. Ettől aztán úgy próbál megvédeni minket, hogy a figyelmünket nem engedi másra koncentrálni, csak arra, ami biztonságot teremt.

A kutatások azt mutatják, hogy a bizonytalanság, amit azzal kapcsolatban érzünk, hogy elveszíthetjük az állásunkat sokkal nagyobb hatással van az egészségi állapotunkra, mint ha valójában el is veszítjük. Egy kísérletben azok az emberek sokkal szorongóbbá és nyugtalanabbá váltak, akiknek azt mondták, hogy 50% esélyük van arra, hogy egy fájdalmas elektro sokkot fognak kapni mint azok, akik biztosan tudták, hogy meg fogják kapni.

Nem meglepő, hogy rengeteg szolgáltatás manapság arra épül, hogy a jövő kiszámíthatatlanságát csökkentse. Pedig néha – vagy talán mindig – sokkal eredményesebb, ha nem akarunk mindenáron biztonságot kreálni. Az elménk az evolúció során úgy fejlődött, hogy elutasítja a bizonytalanságot, de valójában soha nem tudhatjuk, hogy mit tartogat a jövő. Valahogy meg kell tanulnunk együtt élni azzal, hogy a „bizonytalanság az egyetlen biztonság” – írta John Allen Paulos matematikus. „Tudni, hogyan élhetünk együtt a bizonytalansággal az egyetlen biztonság.”

Tehát mégis mit tehetünk, amikor azt érezzük minden bizonytalan?

  1. Ne utasítsd el a bizonytalanságot: Az elutasítás nem segít, hanem még több feszültséget szül benned. Ahelyett, hogy elutasítod azt, ami van, meg lehet próbálkozni az elfogadással. Fontos, hogy ez nem jelenti azt, hogy szeretjük azt, ami történik vagy elmúlik a csalódottságunk, szomorúságunk és nem is azt jelenti, hogy lemondunk arról, hogy a jövőt formáljuk. Az elfogadás egyszerűen csak lehetővé teszi, hogy úgy lássuk a pillanatot, ahogy az van és elfogadjuk a megjelenő érzéseinket. Ezzel lehetőséget teremtünk magunknak a továbblépésre.

  1. Fektess be önmagadba: A legfontosabb erőforrás saját magad vagy. Ha Te lemerültél, kifáradtál, akkor a legfontosabb tulajdonod kárt szenvedett. Ha nem fektetsz időt és energiát a testedbe, az elmédbe, a lelkedbe akkor elpusztítod a legalapvetőbb eszközödet, ami abban segítene, hogy teljes életet élj. Nem vagyunk túl jók abban, hogy támogassuk magunkat. Fenn kell tartani a kapcsolatainkat, hogy azok értelmet adjanak az életünknek. Szükségünk van elegendő alvásra és pihenésre, amikor fáradtak vagyunk. Időt kell töltenünk azzal, hogy szórakozunk és játszunk, az öröm kedvéért. Az önmagunkkal való törődés nem önzőség. Az önzőség sokkal inkább arról szól amikor önző célok vezérelnek és mindenki mást háttérbe szorítva, akarunk magunknak több pénzt, elismerést vagy hatalmat.

  1. Találj egészséges vigasztaló dolgokat: Amikor bizonytalannak érezzük magunkat az elme úgy próbál megvédeni minket, hogy aktiválja a dopamin rendszert. Ez a rendszer aztán elkezd jutalmakat keresni és a vágyainkból még csábítóbb vágyakat teremt. Az elméd hajt a vigasztaló dolgok irányába: hogy megigyál még egy pohár bort, ahelyett, hogy lefeküdnél, vagy szeretne még egy browniet. Ahelyett, hogy a social media, vagy a gyorséttermek felé fordulnánk, keressünk egészséges vigasztaló dolgokat. Esetleg elmehetsz egyet túrázni, vagy felhívhatod egy barátodat. Gondold végig mik azok a dolgok az életedben amiért hálás lehetsz. Lehet, hogy pihenhetnél is egy kicsit? Lehet, hogy ezek kis dolgoknak tűnnek, ám annál fontosabbak.

  1. Ne hidd el minden gondolatodat: A bizonytalan időkben talán ez a legfontosabb. Ne hidd el minden gondolatodat a legrosszabb forgatókönyvről. Hasznos lehet végiggondolni a legrosszabb forgatókönyvet, mert mérlegelni tudjuk a kockázatokat és elkerülni a katasztrófát, de ha elhisszük az összes ilyen gondolatunkat, akkor hajlamosak vagyunk érzelemből reagálni és úgy viselkedünk, mintha a legrosszabb már éppen történne. Elsiratunk dolgokat, amiket még el se vesztettünk és reagálunk eseményekre, amik még meg se történtek. Ettől fenyegetve érezzük magunkat és azt érezzük nem vagyunk biztonságban. A negatív beállítódásunk megalapozza a kudarcot és az elvárásaink gyakran önbeteljesítő jóslatként hatnak ránk. Ha a legrosszabbat várjuk, gyakran túlságosan megijedünk és nem tudunk kreatívan válaszolni helyzetekben. Ehelyett próbáljuk meg elképzelni a legjobb esetet.

  1. Figyelj: A bizonytalanság ellentétje nem a biztonság, hanem a jelenlét. Ahelyett, hogy elképzelünk egy ijesztő jövőt, a fókuszunkat áttehetjük a légzésünkre. Lehet, hogy az eseményeket nem tudjuk kontrolálni, de a figyelmünket igen. Lekapcsolhatjuk a híreket, kiléphetünk a facebookból és figyelhetünk arra, hogy mi az, ami bennünk történik. Így támogatni tudjuk saját magunkat abban, hogy megnyugodjunk.

  1. Ne mástól várd a segítséget: Gyakran azt várjuk, hogy majd más segít rajtunk. Látnunk kell, hogy felelősséggel tartozunk a saját életünkért. Képesek vagyunk megoldani a saját problémáinkat. Ne panaszkodjunk, ne a problémára koncentráljunk, hanem arra, hogy mi az, amit szeretnénk kihozni belőle? Amikor felelősséget vállalunk az életünkért, akkor az áldozati szerep megszűnik és ezzel elkezdhetjük megteremteni azt az életet, amit élni szeretnénk.

  1. Találd meg az értelmet a káoszban: Mi emberek, akkor vagyunk igazán motiváltak, ha másokat támogathatunk. Akkor vagyok boldogok, ha mások hasznára válik az, amit teszünk. A kutatások azt mutatják, hogy akkor érezzük igazán jól magunkat, ha nem magunkra gondolunk, hanem másokra. Ha valami változásra van szükség akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy mit tehetünk, hogy megoldódjon a helyzet. Milyen képességeim vannak, ami segítheti a megoldást? Mi az, ami valójában számít, hogyan tudok segíteni? Az értelem a remény forrása.

Számomra az értelemet az jelenti, hogy megoszthatom a meditációkat és a Mindfulness elméleteit és gyakorlatát másokkal. Bízom abban, hogy ezzel mások jólétét és életét szolgálhatom. Készítettem egy rövid meditációt, ami az idegrendszer lecsendesítését szolgálja. Itt megtalálod, fogadd szeretettel.

Kosár (0)

Kosár