Elvonulás

ELVONULÁS

Mire számíthatsz az elvonuláson?

A mindfulness a tudatosságra és az együttérzésre épül. Az elvonulásoknak ennek megfelelően az a célja, hogy fejlessze ezen minőségeket a meditációs gyakorlatok által. Az elvonulások során az ülő, álló, járó és mozgásos gyakorlatok váltják egymást. Az elvonulásoknak mindig van egy témája, ami köré a gyakorlás épül. A téma kapcsán az elvonulás során rövidebb és hosszabb előadást hallhatsz, aminek tanulságait aztán felhasználhatod hétköznapi életedben és meditációs gyakorlásodban egyaránt. Az elvonulásokon lehetőséged van személyes interjúk során további tájékoztatást kapni gyakorlásod kiteljesítésére.

Háromféle típusú elvonuláson vehetsz részt:

Tavaszi elvonulás részletek

A tavaszi elvonulás során bár a gyakorlók nemes csendet tartanak, de lehetőségük van egy-egy gyakorlat sorozat után kérdéseket feltenni, így módjuk van arra, hogy a tanulságokat rögtön beépítsék a következő meditációs gyakorlásukba. Ez az elvonulás típus kezdők számára ideális lehet, mert nem egyből teljes csendbe burkolódzunk. A kérdés – válaszok miatt az elvonuláson több a „zaj”, mint egy klasszikus csendes elvonulás során. Azonban haladók számára is javasolt elvonulás típus, elsősorban azért, mert visszahozza a mindfulness egyik alap hozzáállását, vagyis, hogy újra a kezdők szellemével láthassunk rá a gyakorlásunkra.

Nyári elvonulás részletek

Az immár „hagyományos” nyári elvonulás során nem tartunk nemes csendet. Az elvonulás célja két irányú. Egyrészt szól egy befelé figyelésről a meditációs gyakorlás által, de legalább annyira fontos, hogy a közösség tagjai kötetlenül, felszabadultan kapcsolódjanak egymáshoz a mindfulness alap értékei mentén (ítélkezésmentesség, kedvesség, elfogadás). Az elvonulás során jóga, ülő és járó meditációk várnak Rád. A nyári elvonulás helyszíne a Krisna-völgyi Radhe Resort. Ezért ezen az elvonuláson kihasználjuk a helyszín adta fantasztikus lehetőségeket és programokat is.

Őszi elvonulás részletek

Az őszi elvonulás során egyre jobban befelé figyelünk már és lehalkítjuk a külvilágot. Az elvonulás teljes nemes csendben zajlik, beszédre csak az egyéni interjúk keretében van mód a gyakorlók számára. Az elvonulás során ülő, álló, járó meditációk váltják egymást. Az elvonulás célja a figyelem koncentrációja és tudati működés mély megfigyelése. Az elvonulást javaslom azoknak, akik már jártak vipassana vagy mindfulness meditációs tanfolyamon, vagy legalább egy éve meditálnak otthon rendszeresen.

Miért van csend?

A test és az elme elcsendesítésének célja, hogy egy nyugodt és békés légkört teremtsünk. Ebben a légkörben jobban fejlődik az éberség és el tud mélyülni a koncentráció. A csend része az is, hogy nem használunk elektronikus eszközöket az elvonulás során. Amennyiben teheted még könyvet se hozz vagy ha igen, akkor csak és kizárólag olyat, ami a meditációs gyakorlásról vagy a mindfulnessről szól. Így lehetőséged lesz megtapasztalni azt, milyen, amikor semmi nem vonja el a figyelmedet a jelen pillanatról. Ez pedig sok gyümölcsöző belátással tud szolgálni neked, mindamellett, hogy egy elképesztő nyugalmat biztosít.

Kosár (0)

Kosár