Félelmeink természete

A Covid valamilyen szinten mindenkiben felébresztette a félelmet. Van, aki jobban fél és van, aki kevésbé. Van, aki elnyomja, van, aki kezeli és van, aki elveszik benne. Mivel mindenkinek mások a körülményei és más a háttere, ezért mindenki másképp reagál ebben a helyzetben – ezért fontos, hogy ne ítélkezzünk se magunk, se mások felett.

Az evolúciós fejlődésünknek köszönhetően úgy vagyunk kondicionálva, hogy éberek legyünk a potenciális fenyegetésekkel szemben, ezért jónéhány gondolatunk az aggodalmakkal, az ítélkezéssel és a szorongással kapcsolatos. Buddha azt tanította, hogy amire gyakran gondolunk, az válik természetünkké. Ahogy felnőttünk a körülményeink hatására megerősítettük bizonyos gondolatmintáinkat. Gondolataink szokás alapúak. Ha sok benned a félelem, valószínűleg rengeteg gondolatod a jövővel kapcsolatos aggodalmakból adódik. Ezért nagyon nem mindegy, mire gondolsz. A tudatosságra azért van szükségünk, hogy felismerjük milyen gondolatmintáink vannak, hogy utána elkezdhessünk velük dolgozni és át tudjuk őket alakítani.

A régi időkben tudták, hogy ha megnevezik a sárkányt, akkor a sárkány elveszíti erejét. Amikor az ember elkezd dolgozni a félelmeivel, akkor először megijed. Elkezdhet hevesebben verni a szíve, izzadni kezd a tenyere. Azért ijedünk meg, mert még soha nem kerültünk közel és vizsgáltuk meg azt, hogy mi rejlik a félelmeink mögött. A meditációban a tudatossággal erejével képesek vagyunk a szeretet terében megvizsgálni félelmeinket, megfigyelni hogyan jelenik meg a félelem a testünkben, milyen képeket és gondolatokat társít hozzá az elménk. Ahogy megnevezzük az érzést (a sárkányt) félelem, félelem és ahogy megfigyeljük, ahogyan az érzés végighalad a testünkön észre fogjuk venni, hogy a félelemeink egyre jobban feloldódnak és elvesztik erejüket. Megbarátkozunk velük és rájövünk, hogy nem mindig maga a félelem a probléma, hanem sokszor az a történet, amit az elménkkel szővünk köré.

Ahhoz, hogy megbarátkozzunk a félelmeinkkel először arra van szükségünk, hogy megteremtsük magunkban a szerető kedvesség terét, ami képes támogatni bennünket abban, hogy ne fussunk el, mert a félelmekkel nem mindig a legkönnyebb dolgozni. Ezt a teret a meditációs gyakorlatokban egyre jobban elmélyítjük és általa egyre inkább bízni fogunk a bennünk rejlő bölcsességben, ami a későbbiekben vezetni fog minket az utunkon. Képesek leszünk arra, hogy felismerjük, átérezzük majd tudatosan elengedjük félelmeinket, ami megnyit egy ajtót arra, hogy szabadabban és bátrabban éljünk. Ez a bátorság nem vakmerőséget jelent, csak egy hitet abban, hogy meg tudunk birkózni az életben nehéz érzésekkel is, anélkül, hogy elrohannánk, dühöngenénk, tele tömnénk magunkat csokival vagy bevágnánk egy-két felest. Kell, hogy legyen egy stratégiánk, mert az életben nem lehet csak kellemeset tapasztalni fájdalom nélkül, sikert bukás nélkül vagy dicséretet ítélkezés nélkül. Ismersz olyat, akinek ez sikerült?

Kosár (0)

Kosár