Kihívás

90 napos mindfulness meditációs kihívás

Harcos útja kihívás – mindfulness meditáció 90 napon át

A meditációban a legnagyobb kihívás az, hogy rendszeressé tegyük az életünkben a gyakorlást. Ez egyedül gyakran nehezen megy, egy idő után könnyen elkopik a motiváció. Hiába végeztünk tanfolyamot, akkor is előfordulhat, hogy olyan „akadályokkal” találkozunk, amelyek miatt azt gondoljuk, a meditáció számunkra nem működik és abbahagyjuk a gyakorlást. Pedig ezek az akadályok leküzdhetőek. Ezzel a kihívással abban szeretnénk téged támogatni, hogy a meditáció az életed részévé váljon.

Miért 90 nap?

A tudományos kutatások 60-90 nap közé teszik azt az időt, ami alatt egy szokás elmélyül és megszilárdul. Egy 2009-ben végzett kutatásban például átlagosan 66 napra volt szükségük a résztvevőknek ahhoz, hogy olyan szinten be tudjanak építeni egy egyszerű szokást az életükbe (pl. minden nap gyümölcsöt enni, meginni egy nagy pohár vizet az ebédhez), hogy az már automatizmussá váljon. Legalább 2 hónapig napi szinten kell tehát végezni egy adott cselekvést ahhoz, hogy szokásként beépüljön. A beépülés azt jelenti, hogy a gyakorlása elkezd természetessé válni, vagyis a szokással akkor sem hagyunk fel, ha esetleg kimarad egy-egy alkalom. 90 nap alatt az adott szokás olyannyira képes megszilárdulni, hogy életmódunk és napi rutinunk szerves részévé válik.

Miért harcos út ez?

Azért, mert nem könnyű. A kitartás és a fegyelem sokunknak nem erénye. A figyelmünk nagyon gyorsan elterelődik, könnyen feladunk dolgokat. A békét és a nyugalmat nem ajándékba kapjuk, hanem kitartó gyakorlásunk eredményeképpen születik meg az életünkben.

 

Erre számíthatsz, ha csatlakozol a kihíváshoz:

– 90 napon keresztül élő, online vezetett meditációra – az első hónapban naponta 10 percet, a második hónapban 15 percet, a harmadik hónapban 20 percet fogunk közösen gyakorolni – egy zárt Facebook csoportban. Kivétel a hétvége, amikor előre felvett videót fogsz látni. Az élő bejelentkezés időpontja minden hétköznap reggel 6:45; hétvégén 7:30. Minden élő visszanézhető lesz a csoportban.
– A fb csoportban rövid elméleti videókat is fogsz találni a mindfulness meditáció alapjairól. Minden hónapban két videót fogunk közzé tenni, tehát a kihívás 90 napja alatt összesen 6 videóban fogjuk összefoglalni neked a legfontosabb tudnivalókat.

– Minden hónapban egyszer sor kerül majd egy 1 órás csoportos online találkozóra is (Zoom-on), ahol egy közös meditáció után lesz lehetőség a gyakorlás során felmerülő tapasztalatok megosztására és felteheted kérdéseidet.
– Ha kérdés merülne fel benned bármikor a gyakorlás közben, akkor a lehető leghamarabb válaszolunk, de legkésőbb 2 munkanapon belül.
– Közösségre, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel kapcsolódhatsz.

Neked szól a Harcos útja kihívás, ha

– szeretnéd a meditációs gyakorlást beépíteni az életedbe,
– szeretnéd megtanulni a mindfulness meditáció alapjait,
– szeretnél kitartóbbá válni,
– szeretnél közösségben gyakorolni.

Kinek nem javasoljuk a kihíváson való részvételt?

Azoknak, akik érzelmileg terhelt időszakot élnek át, vagy valamilyen mentális nehézség miatt pszichiátriai kezelés alatt állnak. A kihíváson való részvétel saját felelősségre történik. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy ez a kihívás neked való-e, javasoljuk, hogy kérdezz meg egy pszichológust vagy pszichiátert.

A 90 napos Harcos útja kihívás menetrendje:

A 90 nap kezdő napja: 2023.09.18 (hétfő)
A 90 nap záró napja: 2023.12.17 (vasárnap)

Csoportos online találkozók időpontjai:
1. alkalom: 2023.10.22 18 óra; Zoom
2. alkalom: 2023.11.19 18 óra; Zoom
3. alkalom: 2023.12.17 18 óra; Zoom 

Személyes találkozó (ha van módod rá), az esemény lezárása: 2022.12.18 18 óra 

A kihívás részvételi díja:

A kihívás ára 39 000 Ft.

Kik tartják a 90 napos kihívást?

Adamcsek Aliz

Adamcsek Aliz – mindfulness meditációs tanár. Meditációs gyakorlásomat 2010-ben magam is egy 90 napos kihívással kezdtem. Akkor még a tudományos hátterét nem ismertem a folyamatnak, de annyira mélyponton volt az életem, hogy úgy gondoltam, megpróbálom. Nehéz volt minden nap gyakorolni és megtalálni az időt a meditációra, többször előfordult, hogy a gyakorlásom este 11-órára esett és majd elaludtam a fáradtságtól, de úgy voltam vele, hogy akkor is végigcsinálom. Most már így utólag tudom, hogy nem az a lényeg, hogy “jól” meditáljon az ember ebben a 90 napban hanem az, hogy kitartással beépítsen egy új szokást az életébe, hogy aztán később a gyakorlás valóban el tudjon mélyülni.

Ujvári Niki

Ujvári Niki vagyok, mindfulness tanár. Életem egyik legstresszesebb időszakában, 2014-ben döntöttem el, hogy a mindennapjaim részévé teszem a meditációs gyakorlást. Tudtam, hogy lépnem kell a mentális egészségem érdekében és mivel rengeteg jót hallottam a meditációról, a korábbi sikertelen próbálkozásaim ellenére újra belevágtam. Egészen rövid, 5-10 perces angol nyelvű vezetett meditációkkal kezdtem, a reggeli mozgás után, munka előtt ültem le minden nap gyakorolni, heteken át. Aztán egy idő után azt vettem észre, hogy már természetes, hogy jóga után meditálok, mielőtt folytatnám a napomat. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyű volt. Amikor elbizonytalanodtam vagy elfáradtam, mindig arra emlékeztettem magam, hogy ezt most önmagamért teszem. A meditáció rengeteget segített, hogy visszataláljak önmagamhoz és ezért örökké hálás leszek.

Ha nem vagy biztos abban, hogy a kihívás neked való, írj nekünk az info@bemindful.hu e-mail címre és megpróbálunk legjobb tudásunk szerint válaszolni kérdéseidre.

Vélemények

Nem, nincs szükség előzetes tudásra. 

Megkapod a számlát és egy visszaigazoló e-mailt a részletes információkkal és időpontokkal.

 

 

A Mindfulness alap meditációival fogsz találkozni: légzésfigyelés, testpásztázás, hangok figyelése. A cél nem az, hogy minél többféle meditációs gyakorlást végezzünk, hanem az, hogy megtanuljuk koncentrálni a figyelmet és elcsendesíteni az elmét.

Azért, mert bár online, de veled leszünk, kérdés, kétely esetén támogatunk és próbáljuk fent tartani a motivációdat. Ebben a csoportban egy közösség tagja lehetsz, ahol hasonló gondolkodású és törekvésű emberekkel találkozhatsz.

Nem baj! Ne csüggedj és ne gyötörd magad. Törekedj arra, hogy csatlakozz, de ha nem tudod ebben az időpontban elvégezni a gyakorlást, akkor csináld meg bármikor a nap folyamán. A cél, hogy bármi áron végigcsináld, még akkor is ha végigalszod az egészet, vagy utálod, unod vagy éppen dühös vagy magadra (vagy ránk :-)), hogy belekezdtél ebbe az egészbe. A 90 nap során megosztjuk majd veled a meditációs gyakorlás akadályai című videót, ahol ezekre a nehézségekre ki fogunk térni részletesebben.

Előfordulhat, hogy úgy alakul, hogy kimarad egy nap, de ha teheted ne engedd meg magadnak ezt a luxust. Ha már belevágtál a kihívásba, tartsd a szemed előtt miért csinálod ezt. Ha egy nap kimarad, könnyen legyintünk egyet és a következő nap is kimarad, aztán elveszíted a lelkesedést és a végén már nem érdekel az egész. Mi azon leszünk, hogy támogassunk abban, hogy végigcsináld. Mindemellett, ha kimarad egy nap, az nem a világ vége. Ha így lenne, akkor kérlek próbáld meg félretenni a szégyent és az önostorozást. Ha teret engedsz ezeknek az érzéseknek, akkor azok könnyen átveszik feletted a hatalmat és abba az irányba tolnak megint csak, hogy az egésznek semmi értelme.

Kosár (0)

Kosár