Meditáció, egy beépíthető szokás

A KITARTÁS ERÉNY

Amikor a 20-as éveimben pszichológushoz jártam, azt mondta nekem: „Aliz, nem vagyok hajlandó Önnel foglalkozni, amíg nem csinál valamit kitartóan.” Akkor még nem értettem mit akar ezzel az orvosom, de most már látom. Az életben mindenhez szükség van kitartásra. A kitartás segít abban, hogy elérjük a céljainkat és abban is, hogy átvészeljünk nehezebb időszakokat (munkában, párkapcsolatban vagy akár egy betegség során). 

SZOKÁSOK IRÁNYÍTJÁK AZ ÉLETED

Minden szokásod, azért működik, mert kitartóan gyakoroltad és beépült az idegrendszeredbe. Az, hogy tudsz járni, olvasni, írni vagy beszélni, annak köszönhető, hogy ismételgetted ezeket a tevékenységeket.

A szokások idegi kapcsolatok az elmében. Egy tevékenység folyamatos ismételgetése elvezet oda, hogy a szokásoddá válik. Mindig becsapod az ajtót, ha ideges vagy? Mindig fáj a fejed, ha valami kihívás előtt állsz? Az édesség után nyúlsz, ha magányosnak érzed magad? Ez mind szokás. Tudattalanul gyakorolgattad és beépítetted az életedbe őket. Vannak ártalmas szokásaid és olyanok, amik támogatják az életed. Meg tudsz szabadulni az ártalmas szokásaidtól, ha szeretnél. Hogyan? Úgy, hogy elkezdesz ismételgetni valami mást, ugyanabban a helyzetben. Ezzel új idegi kapcsolatot hozol létre az elmédben. A régi idegi kapcsolat elgyengül, az új pedig az ismétlés hatására elmélyül. Ehhez a folyamathoz türelmesnek kell lenned és kitartásra van szükséged, mert a szokás beépüléséhez idő kell.

MEGLEPŐ LEHET, DE A SZORONGÁS IS EGY SZOKÁS

Hiszed, vagy sem, de a szorongás is egy szokás. Ha szorongó vagy, akkor a múltban úgy készültél fel egy feladatra, hogy különböző forgatókönyveket gyártottál magadban arra, hogyan birkózz meg majd a nehézséggel, hogy ne érjen veszteség, fájdalom. Így kontrolálni tudtad egy esemény kimenetelét. Az alapos felkészülés segített megoldani néhány feladatot vagy problémát és emiatt megnyugvást éreztél. Tévesen levontad azt a következtetést, hogy ez a stratégia működik. Rátanultál arra, hogy mindig mindenre érdemes felkészülni, hogy bebiztosítsd magad, nehogy csalódás vagy fájdalom érjen. Azonban kérdezem én, szerinted valóban mindenre fel lehet készülni? Vajon mennyi feszültséggel jár az, hogy állandóan készülsz a kiszámíthatatlanra? Az életben rengeteg minden nem tőlünk függ, képtelenség mindenre felkészülni. Szorongás helyett megtanulhatunk együtt élni a bizonytalansággal és megtanulhatjuk kezelni a nehéz érzéseinket, fájdalmainkat.

AZ ÉN UTAM, A TE UTAD IS

Egy 90 napos gyakorlás keretében kezdtem el meditálni. Az instrukció az volt, hogy 90 napig minden nap üljek le. A gyakorlás során mindenféle érzelmi állapoton átmentem, ahogy valószínűleg Te is átmentél vagy átmész, ha szeretnéd rendszeressé tenni a gyakorlást. Utáltam, untam, elaludtam, kételkedtem, örültem, ellenáltam, lebeszéltem magam, próbáltam megideologizálni miért nincs időm erre, küzdöttem, aztán mégis mindig leültem. Úgy voltam vele, hogy ezt most csak azért is végigcsinálom. Fogalmam se volt mire számítsak a végén. Nem volt katartikus vége a 90 napnak, de már a vége felé is éreztem, hogy valami mélyen és nagyon finoman megváltozott bennem. Azelőtt 30 évig folyamatosan szorongtam reggel, délben este és éjszaka. Teljes újdonságként ért az az érzés, hogy sokkal könnyebben kezelem a hétköznapokat. Hogy miért? Mert lett egy menedékem. (nem menekülési útvonalam, mert az más). Ez a menedék, saját magam voltam. Ott voltam magamnak, mindig és minden nap. Rájöttem, hogy mindig számíthatok magamra.

Te is megtanulhatod ezt. Ez nem egyéni élmény, hanem egy lehetőség mindannyiunk számára. Ez az út nem könnyű, de vajon az igazán jó dolgokat könnyen megkapjuk az életben? Nem. Tennünk kell érte, kitartóan. A boldog, kiteljesült élet nem a kiváltságosoké, hanem bárkié, aki meg akarja azt valósítani önmagának. Nem a körülmények áldozata vagy, maximum a saját szokásaidé.

Ha Te is szeretnéd beépíteni a meditációs gyakorlást az életedbe, akkor most lehetőséged van részt venni egy izgalmas kihíváson. Olvasd el a kihívás részleteit.

Szeretettel,

Aliz

Kosár (0)

Kosár