MEDITÁCIÓS GYIK

Röviden igen, hosszan nem. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a meditációnak rengeteg jótékony hatása van, de nem mindegy mikor fog bele az ember a meditációba és hogy van-e megfelelő támogatás a meditációs gyakorlás közben.

Fontos, hogy ne akkor kezdj bele, ha érzelmileg instabil vagy, vagy depressziósnak érzed magad, mert ezek az érzések felerősödhetnek meditáció közben. Ha az elmúlt időszakban érzelmi kihívások értek (például: válás, szeretett személy elvesztése, egészségügyi problémák (mentális, vagy pszichés) stb.), mindenképp beszélj egy szakemberrel vagy meditációs tanárral, hogy javasolja-e neked a meditációt.

A meditáció nem pszichoterápia és nem helyettesíti a szakszerű pszichológiai kezelést, azonban bizonyos esetekben hatékonyan ki tudja azt egészíteni. Ha pszichológussal állsz kapcsolatban, érdemes kikérni a véleményét arról, hogy javasolja-e neked a meditációt.

Azt szoktam javasolni, hogy mindegy is milyen hosszú a meditáció, de legyen rendszeres. A rendszeres elcsendesedés sokkal fontosabb, mint a meditáció hossza. Amúgy pedig nem vagyunk egyformák, van, akinek 5 perc is nagyon soknak tűnik, más pedig az első perctől szívesen rászán akár fél órát is. Azt gondolom nagyjából tudjuk melyik kategóriába tartozunk. Inkább kezd rövidebb idővel, aztán ha a gyakorlásod rendszeressé válik és elkezded megtapasztalni a meditáció jótékony hatását, az időtartamot fokozatosan növelheted.

Itt is érvényes a nem vagyunk egyformák elve. Van, aki korán kelő, van, aki későn fekvő. Gondold végig melyikbe tartozol, ne máshoz mérd magad, hanem ahhoz, hogy a te belső ritmusod mit diktál. Aztán pedig, ha eldöntötted legyél rugalmas és ha nem úgy jön össze, ahogy előzőleg eldöntötted, akkor változtass. A lényeg, hogy ne hagyd ki a gyakorlást. Ha kevesebb idő jut rá egyik nap, akkor kevesebbet foglalkozz vele, a lényeg, hogy gyakorolj.

Addig amíg a meditációt nem gyakorlod már mindenhol, ahol vagy, addig érdemes keresned egy relatív csendes helyet. Nem kell a tökéletes csendre törekedni. A meditációs gyakorlás része az is, hogy megfigyeljük a tudatot, hogyan reagál, akkor is, amikor nincs teljes csend. Meglepő felfedezéseket tehetünk az elménk működéséről. 😊 Az elején azért érdemes ugyanazt a helyet választanod, mert az elméd össze fogja kapcsolni a meditációs helyet a meditációs élménnyel és könnyebben belehelyezkedsz a meditációba.

A meditációt gyakorolhatod ülve, állva, fekve és járásban is. Ha leülsz, akkor ülhetsz keresztezett lábú ülésben, vagy térdelhetsz is és ülhetsz egy széken ülve is. Ha nincs fizikai problémád, akkor a javaslat az, hogy ne támaszd meg a hátad. Az összes pozícióban a legfontosabb, hogy ne feszülj bele, de ne is kényelmesedj bele teljesen, mert akkor könnyen elalszol. Tehát figyeld meg, melyik az a pozíció, ami a legjobb a testednek, aztán itt is legyél rugalmas és kisérletezz a testhelyzetekkel.

Az elején talán a legfontosabb, hogy kérdezd meg magadtól, miért szeretnél meditálni? Mi az, ami miatt belekezdtél a gyakorlásba. Talán azért, hogy nyugodtabb legyél, vagy kiegyensúlyozottabb, vagy szeretetteljesebb, vagy egyszerűen azért, mert azt érzed szeretnél változtatni az életeden. Érdemes kitűzni egy célt, mondjuk azt, hogy 1-2-3 hónapig minden nap leülsz meditálni, még azokon a napokon is amikor semmi kedved. Segíthet, ha egy naplóba leírod az érzéseidet vagy az ellenérzésedet a meditációs gyakorlás kapcsán, hátha észreveszed, hogy mi az, ami akadályoz. Ha nem megy egyedül, kérj segítséget egy meditációs tanártól, vagy valakitől, aki szintén meditál.

Nincs jobb vagy rosszabb. Az elején kezdőknek, ajánlott a vezetett meditáció, mert segítséget nyújt a kezdeti bizonytalanságoknál. Egy idő után aztán fontos, hogy vezetés nélkül is megtanuljunk meditálni, ehhez nyújtanak segítséget a meditációs tanfolyamok. A vezetett meditáció ugyanakkor haladóknak is jó tud lenni, mert amikor az ember már egy ideje meditál, akkor be le tud kényelmesedni a saját „stílusába” ilyenkor hasznos lehet, hogy kívülről újabb impulzusokat kapjunk.

Nagyon gyakran van egy téves elképzelés arról mi a meditáció. A képeken békés embereket látunk lótusz pozícióban üldögélni és a legnagyobb nyugalom árad az arcukról. Aztán Te is leülsz és elképedsz, hogy mi ez? Hát nem ez volt az ígéret, nem tudom megállítani a gondolataimat, se békés, se nyugodt, sőt egész nyugtalan vagyok. Ez az egész biztos nem nekem való. Valamit tuti rosszul csinálok. De megnyugtatlak, ez a legnagyobb tévedés. Mindent jól csinálsz. Sőt, ezzel a nem jól csinálom érzéssel nem vagy egyedül. A meditációt el kell sajátítani és gyakorolni kell, pont ugyanúgy, ahogy megtanulsz autót vezetni, vagy ping-pongozni. A meditációs tanfolyamok pont ezt segítik. A keleti hagyományokban mesterek/guruk tanítják, a nyugati világba meditációs tanárok és nyilván nyugaton is vannak mesterek, de a legfontosabb, hogy tanítják, és ez nem véletlen. Ha tanárod van, akkor se könnyű, a meditáció elsajátítása, a tudat megművelése egy élethosszig tartó folyamat, ami nem azt jelenti, hogy a végén eljutsz valahova. 😊 Az út a fontos, sőt ahogy mondani szokták az út maga az ajándék.

Azért, mert nagyon jó egy közösséghez tartozni, ahol az embereket ugyanaz foglalkoztatja. A meditációs gyakorlást nagyon nagy mértékben támogatja, főleg, ha a csoport tagjai nyitottak megosztani a meditációs élményeiket. Rengeteget tudunk tanulni egymástól.

Azért, mert így tudod megtanulni stabilizálni a figyelmed. Az elméd egyébként folyamatosan elkalandozik. A gyakorlatlan elme kb. 8-15 másodperc után elkalandozik. (A reklámok ilyen hosszúak, talán nem véletlenül.) Ha nem tréningezed a figyelmed, akkor a figyelmed széttöredezik attól a rengeteg információtól, ami körbevesz és ettől Te is széttöredezel és zaklatottá válsz, ezért vagy hulla fáradt a nap végén.

Abszolút normális, mi sem normálisabb ennél. Nagyon fontos, hogy a Mindfulness meditáció nem arról szól, hogy megszünteted a gondolataidat, vagy megállítod őket. Ezt nem lehet megtenni. A meditációban az ember megtanulja megfigyelni és megismerni a gondolatait, ahelyett, hogy elveszne bennük. Nagyon fontos, hogy gyakorlás közben, ha elkalandozik az elméd és a másnap ebéden gondolkozol vagy a megoldatlan feladatokon sose ítélkezz magad felett, hogy nem jól csinálod. Meg fogod tanulni, legyél kitartó.

Az álmosság is egy tipikus jelenség a meditációs gyakorlásnál. Több oka lehetséges. Lehet, hogy valóban fáradt vagy és jobb lenne, ha jól kipihennéd magad. Leülsz meditálni és az agyad végre azt a jelzést kapja, hogy: Oh, leült, aludhatok végre. Az is elképzelhető – mert az elme rendkívül trükkös -, hogy nem akarsz valami nehéz érzéssel szembenézni és egyszerűen kényelmesebb elaludni, mint szembenézni azzal, ami van. Lehet, hogy valamire megoldást kellene találnod az életedben. Ha amúgy kipihent vagy érdemes ezen elgondolkozni. Vajon mi az, amivel nem szeretnék szembenézni? Mi az, amit el akarok kerülni, mert nehéz lenne megoldani?

Az elején ez is nagyon gyakran előfordul. Nem csinálsz semmit rosszul. Ne ítélkezz rögtön magad felett, hogy biztos nem csinálod jól. Inkább nyugtázd magadban, hogy itt van veled a nyugtalanság. Érdemes ilyenkor a légzésre figyelni és mély belégzés után lassan kifújni a levegőt. Ezt legalább háromszor megismételni mielőtt valóban megmozdulnál. Lehet, hogy észre fogod venni, hogy három légzés után kicsit megnyugszol, aztán újra nyugtalanná válsz. Akkor újra megismételheted a három légzést. A lényeg, hogy ne add fel rögtön. Lehet, hogy simán elüldögélsz a nyugtalanságoddal a három légzést ismételgetve 5-10 vagy akár 15 percig is. Aztán ha nem megy akkor lassan tudatosan mozdulj át egy másik pozícióba vagy állj fel. Máris mekkorát haladtál! Nem felpattantál, kitartottál és nem adtad fel. Ezzel edzed az elmédet és minél többet edzed annál nyugodtabb leszel a hétköznapjaidban is. Azt fogod tapasztalni, hogy nem ugrálsz már állandóan ide-oda, képes vagy nyugalomban lenni. Micsoda szabadság!

Ahogy minden más érzelem a félelem is megjelenhet a meditációban. A félelem ijesztő, mert nem tudjuk hogyan bánjunk vele. A meditációs gyakorlás egyik fontos pontja, hogy az ember megismeri a félelmeit és a megismerésen keresztül megbarátkozik velük és megszelídíti őket. Ha erős félelem tör rád meditáció közben akkor érdemes a figyelmedet a talpaidra vagy a kezeidre terelni, vagy a kilégzésedet megnyújtani. Ha ezek nem segítenek, akkor érdemes beszélned egy meditációs tanárral vagy segítséget kérni szakembertől. A meditációs gyakorlásnál fontos, hogy ne akkor kezd bele, ha érzelmileg instabil vagy, vagy depressziósnak érzed magad, mert ezek az érzések felerősödhetnek meditáció közben. Ha az elmúlt időszakban érzelmi kihívások értek (például: válás, szeretett személy elvesztése, egészségügyi problémák (mentális, vagy pszichés) stb.), mindenképp beszélj egy szakemberrel vagy meditációs tanárral, hogy javasolja-e neked a meditációt.

Kosár (0)

Kosár