Mindfulness elvonulás

Egy elvonulás lehetőséget teremt az intenzív meditációs gyakorlásra és az elmélyülésre. Az elvonulások kezdetén éberség gyakorlatokat végezünk. Ezek lehetővé teszik, hogy megfigyeljük, hogyan okozunk magunknak nehézséget és hogyan korlátozzuk saját magunk kiteljesedését. Mindemellett megértést is nyújtanak arról, hogyan kezdjük el jobb irányba terelni az életünket. Ezt a folyamatot támogatják a szerető-kedvesség meditációk is, melyeket az éberség meditációkkal egyben vagy teljesen külön gyakorlunk.

Az elvonulás nagy része csendben zajlik, a részt vevők nem beszélnek egymással, ennek azért van jelentősége, mert így a figyelmüket a saját élményeinken tudják tartani. Ebben a csendes jelenlétben a test elkezd megnyugodni, az elme élesebbé válik, így belátásokat és megértéseket szerezhetünk az életünkkel kapcsolatban.

Az elvonulás során ülésben és járásban is gyakorlunk. Az ülő meditáció közben elmélyül a tudatosság. A kezdő meditálók a légzést teszik a figyelem középpontjába és megpróbálják az összes felmerülő testi, gondolati és érzelmi tapasztalást megfigyelni.

A járó meditációk is az éberséget fejlesztik, de ott a fókusz a légzés helyet sokkal inkább a testre és a mozdulatra koncentrál. A séta kezdetben lehet lassabb, aztán a gyakorlók elkezdik megfigyelni mi történik az intenzitás változás hatására.

Hogy miért van szükség ülő és járó meditációra? Azért, mert a meditáció nem egy elszeparált tevékenység. A meditáció nem azért van, hogy elmeneküljünk a világ elől egy helyre, ahol majd megvilágosodunk. A meditáció az elme konditerme, ahol a figyelem tréningezése segítségével egyre tudatosabbá válunk a gondolatainkra, testérzeteinkre és belső érzelmi állapotainkra. A meditációban tanultakat aztán átvisszük a hétköznapjainkra is, egyre tudatosabbak leszünk a mindennapjaink során és így valós időben képesek leszünk felismerni mi zajlik bennünk. Ez óriási erő, mert sokkal jobb döntéseket tudunk hozni, olyanokat, amik összhangban vannak szükségleteinkkel. Tehát, azért gyakorlunk járásban is, mert a hétköznapokban nem csak ülünk, hanem mozgunk is. Akkor is szükség van tudatosságra és éberségre, amikor mozgásban vagyunk, mert ha el vagyunk veszve a gondolatainkban, akkor nagy eséllyel impulzívan reagálunk, igent mondunk, amikor nemet akarunk, elfelejtünk dolgokat, vagy szorongó gondolatok közé kergetjük magunkat, miközben éppen úton vagyunk valahová.

Az elvonulásokon mindig van előadás is, amely központi része a napnak. Az előadás lehetőséget teremt arra, hogy a gyakorlók új perspektívákat, támpontokat kapjanak a gyakorláshoz és mindennapjaikhoz.

Egy elvonulás szinte soha nem olyan, mint ahogy elképzeljük. Van, hogy fárasztó, van, hogy frissítő és az is előfordulhat, hogy megváltoztatja az életed. A hétköznapi életben is lehetnek különböző megértéseink, belátásaink az életünk alakulásával kapcsolatban, de nagy valószínűséggel egy elvonulás egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy más kapcsolatba kerülj önmagaddal.

Szeretettel várlak elvonulásaimon, ha úgy érzed szívesen megtapasztalnád milyen összekapcsolódni magaddal, zavaró körülmények nélkül. Ha az elvonulást még soknak érzed próbáld ki a fél napos gyakorlóalkalmak valamelyikét, hogy betekintést nyerj a meditáció világába.

Kosár (0)

Kosár