Mindfulness tanfolyam

Mindfulness tanfolyam

Forrás: Lesly Juarez -unsplash

Mi a Mindfulness?

A mindfulness, vagy tudatosság gyakorlása egy hatékony módszer lehet a stressz csökkentésére és az életminőség javítására. Arra tanít meg, hogyan hozzuk vissza a figyelmünket a jelen pillanatba, és hogyan legyünk tudatosak érzéseinkben és gondolatainkban itt és most.

A mindennapi életünk gyakran kihívásokkal teli, és az elme hajlamos eltávolodni a jelen pillanattól, – előre rohan a jövőbe, vagy visszajátssza a múlt történeteit – ami gyakran stresszt és feszültséget szül az itt és mostban. A mindfulness lehetővé teszi, hogy elmozduljunk a múlt vagy a jövő terheitől, és megtanítja, hogyan fogadjuk el a jelen pillanatot olyannak, amilyen. Ezáltal segíthet csökkenteni a szorongást, javítani a koncentrációt, és növelni az általános jólétünket. A kutatások egyre több bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy a mindfulness gyakorlás számos pszichológiai és fizikai előnnyel járhat.

Mi a meditáció?

A tudatosság megszilárdítását a meditáció segíti. A meditációt az elme konditermének is szokták nevezni. A meditációs egyfajta „mentális edzés”, amely segít fejleszteni a figyelmet és a tudatosságot. Az elme hasonlóan az izmokhoz, idővel fejlődhet/változhat és erősödhet a rendszeres gyakorlás során.

A meditáció nemcsak arra tanít, hogy hogyan hozzuk vissza a figyelmet a jelen pillanatba, de segít abban is, hogy jobban megismerjük önmagunkat. A tudatos jelenlét és az együttérzés gyakorlatai lehetővé teszik, hogy elfogadjuk az érzéseinket és gondolatainkat, és képesek legyünk egyre kedvesebben fordulni önmagunkhoz és másokhoz is.

A meditáció nem csupán egy elszigetelt tevékenység, hanem egy olyan „hordozható” eszköz, amelynek rendszeres gyakorlása által az elme rugalmassá válik, ez pedig segíti a mindennapi élet kihívásaival való hatékonyabb megküzdést.

Forrás: Motoki Tonn - Unsplash

Hogyan támogatja az életem a mindfulness?

Lehetővé teszi számunkra, hogy:

 • a stressz levezetését és a nagyobb nyugalom megtapasztalását,
 • felfedezzük a test és elme kapcsolatát,
 • jobban tudjunk kapcsolódni az érzéseinkhez,
 • megértsük, hogy kik vagyunk, a félelmeinken és az önítélkezésen túl,
 • felfedezzük belső erőforrásainkat, amelyek megváltoztathatják mindennapi életünket,
 • új perspektívából lássuk az életünket,
 • megszeressük és elfogadjuk azt, akik vagyunk

A mindfulness meditáció nem csodaszer, és hatékonysága a rendszerességben és elkötelezettségben rejlik. Fontos kiemelni, hogy bár a mindfulness meditáció számos előnnyel járhat, nem helyettesítheti a szakszerű orvosi vagy pszichológiai kezelést súlyos mentális egészségügyi problémák esetén.

Forrás: Andriyko Podilnyk - Unsplash

Elköteleződés

A mindfulness nem csak elméleti ismereteket jelent, hanem elsősorban egy gyakorlatorientált, életvezetési eszköz, amelynek valós előnyeit a rendszeres gyakorlással lehet igazán kiaknázni.

A szándékod és az elhivatottságod fontos szerepet játszik abban, hogy a mindfulness ne csak egy elméleti ismeret maradjon, hanem valós életmódbeli változásokat is hozzon. A mindennapi gyakorlás segít kialakítani a tudatos jelenlét szokását, ami így hosszú távon vezethet egy jobb életminőséghez.

Mi jár a tanfolyamhoz?

Reflexiós lap:

 • Célja: Elmélyíteni az adott témához kapcsolódó tudásodat.
 • Hogyan segít: A reflexiós lap kérdésein/feladatain való gondolkodás és írás segíti a belső folyamatok és érzések tudatosítását, amely hozzájárulhat a mindfulness gyakorlatok hatékonyságához.

Meditációs hanganyag:

 • Célja: Támogassa az otthoni gyakorlásod.
 • Hogyan segít: A hanganyagok lehetőséget adnak a résztvevőknek, hogy útmutatást kapjanak és követhessék a gyakorlatokat a tanfolyamon kívül is.

Ingyenes beszélgetési lehetőség a tanfolyam végén:

 • Célja: Extra támogatás az esetleges kérdéseidre vagy egyéni szükségleteidre.
 • Hogyan segít: A személyes beszélgetés lehetőséget ad neked, hogy mélyebben megértsd az elhangzottakat, feltehesd a kérdéseidet, és személyre szabott támogatást kapj.

Tematika:

1 – A Mindfulness alapjai
2 – Felébredni a testben
3 – A légzés ereje
4 – A gondolatok hatása az elmére és a testre
5 – Az érzelmek tudatosítása
6 – Szeretni és elfogadni önmagunk
7 – Félelmeink és erőforrásaink
8 – Szeretni és elfogadni másokat
9 – Örömeim
10 – A szándék fontossága

Helyszín, tanfolyami időpontok és részvételi díj:

A következő tanfolyam 2024. április 8-án indul. A tanfolyam 10 alkalomból áll, hétfőnként 18:00 – 20:00 óra között fogunk találkozni.

Helyszín: XIII. kerület, Balzac utca 39

A tanfolyam díja: 70,000 Ft. Amennyiben nem tudod megengedni magadnak az összeget, kérlek jelezd számomra és megtaláljuk a legjobb megoldást.

Jelentkezés menete

A jelentkezésed után, egy rövid telefonos vagy online beszélgetést folytatunk, hogy egy kicsit megismerjük egymást. Amennyiben véglegesíteni szeretnéd a jelentkezésedet, díjbekérőt fogok neked küldeni, amire elutalhatod a tanfolyam részvételi díját. Részvételedet a jelentkezési díj befizetésével tudod véglegesíteni. A jelentkezőket a befizetés sorrendjében tudom regisztrálni. A tanfolyamon max. 10-en leszünk.

Miben különbözik az általam tartott tanfolyam az MBRS képzéshez képest?

Az MBSR-t John Kabat-Zinn dolgozta ki, akinek nagyon nagy tisztelője vagyok és az általa kidolgozott módszernek is. Azonban mindfulness tanári végzettségemet én más úton, egy kétéves képzésen szereztem meg, melyet Jack Kornfield buddhista szerzetes és pszichológus, illetve Tara Brach pszichológus vezetett. Mindketten elismert tanítók és írok is egyben. Hozzám közelebb állt az ő személyiségük, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy jobbak, csak annyit, hogy nekem az ő tanításaik nyitották meg a szívemet és az elmémet.

A legfontosabb különbség talán az MBSR és az általam tanított mindfulness között az, hogy a mindfulnesst nem egy előre meghatározott protokoll alapján tanítom, hanem nagymértékben beleszövöm saját, lassan 13 éves tapasztalatomat (sikereimet és bukásaimat) és a csoport összetételéhez és dinamikájához is alakítom a tartalmat. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincs semmilyen tematika (fentebb láttad, hogy van) inkább azt mondanám, hogy rugalmasabb, mint az MBSR. A meditációs gyakorlások időtartama is eltérhet az MBSR bevett gyakorlatától. Azt biztosan megígérhetem, hogy a mindfulness alapjait megtanítom számodra, a többi az elkötelezettségeden, a kíváncsiságodon és a kitartásodon múlik.

Mivel a tanfolyam órái egymásra épülnek, ezért akkor javaslom a részvételt, ha úgy tudod időzíteni az életed, hogy az összes alkalmon részt tudj venni. Ha egy alkalom elmarad, azt van módod még pótolni.

Röviden igen, hosszan nem. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a meditációnak rengeteg jótékony hatása van, de nem mindegy mikor fog bele az ember a gyakorlásba és hogy van-e megfelelő támogatás a meditációs gyakorlás közben. Fontos, hogy ne akkor kezdj bele a gyakorlásba, ha érzelmileg nagyon instabil vagy, vagy ha komoly depresszióval küzdesz, mert ezek az érzések felerősödhetnek meditáció közben. Ha az elmúlt időszakban komoly érzelmi megterhelés ért (például: válás, szeretett személy elvesztése, egészségügyi problémák) mindenképp beszélj egy szakemberrel, hogy javasolja-e neked az alkalmon való részvételt.

Nagyon fontos, hogy a meditáció nem pszichoterápia és nem helyettesíti a szakszerű pszichológiai kezelést, azonban bizonyos esetekben hatékonyan ki tudja egészíteni azt. Ha pszichológussal állsz kapcsolatban, érdemes kikérni a véleményét arról, hogy javasolja-e neked a gyakorláson való részvételt.

A tanfolyam során az elméleti és gyakorlati részek váltják egymást. A gyakorlás után páros megosztó körök vannak, ahol mindenki elmondhatja mit tapasztalt. Az egymástól tanulás fontos része a tanfolyamnak. Természetesen élményeidből annyit osztasz meg, amennyit jónak érzed és a bizalmi kereteket a tanfolyam elején lefektetjük.

Igen, van módod részletfizetésre, ha azt érezed, hogy anyagi helyzeted nem engedi most, hogy egy összegben fizesd ki a tanfolyamot. Ezt kérlek jelezd jelentkezésedkor.

Visszajelzések
rólam

A meditáció 2010 óta az életem része. 2019 óta vezetek tanfolyamokat, hosszabb és rövidebb előadásokat, meditációs gyakorlásokat, kipróbáltam a Mindfulness meditációt hátrányos helyzetű gyerekekkel és nagy szerencsémre megnézhettem azt is, hogyan működik a Mindfulness vállalati környezetben. 

Hiszek benne, hogy van mód arra, hogy minőségileg más életet élhessünk. Hiszek abban, képesek vagyunk változni és kezünkbe venni az életünket. Hiszek abban, hogy megtanulhatjuk igazán szeretni és elfogadni magunkat, ami el fog vezetni mások szeretetéhez és elfogadásához is. Hiszek abban is, hogy ehhez idő kell és elkötelezettség is. Te pedig ne higgy el semmit, gyere el és gyűjts saját tapasztalatot. 🙂

Kosár (0)

Kosár