Mindfulness tanfolyam

Mindfulness tanfolyam

Mi a Mindfulness?

A Mindfulness egy gyakorlás, ami megtanít arra, hogyan helyezd át a figyelmedet szeretettel és gyengédséggel a jelen pillanatba. Az elme szokása az, hogy folyamatosan elkalandozik, vagy a múltban vagyunk vagy a jövőben, emiatt gyakran tapasztalunk nyugtalanságot, szorongást, stresszt és feszültséget az életünkben. Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy a mindfulness elsajátítása segíti az itt és mostba való visszatérést, ami jelentősen csökkenti a stresszt és nagymértékben javítja az életminőséget.

Mi a meditáció?

A meditáció az elme konditerme. A meditációban tanulod meg a figyelmedet a jelen pillanatba helyezni. A meditációban tulajdonképpen a figyelem izmaidat edzed. A meditációs gyakorlás megtanít arra, hogy tudatosabb és együttérzőbb legyél a hétköznapi életedben önmagaddal és a körülötted élőkkel.

Mikor érdemes elgondolkodnod a tanfolyam elvégzésén?

 • ha szorongással küzdesz
 • ha gyakran és könnyen elkalandozik a figyelmed és nehéz koncentrálnod
 • ha stresszesnek és kimerültnek érzed magad
 • ha nehéz magad felé együttérzést gyakorolnod
 • ha evési nehézségeid vannak
 • ha túl gyakran fókuszálsz a negatív érzéseidre
 • ha a kapcsolataid nem olyan mélyek és erősek, mint amennyire szeretnéd

Mit nyújthat számodra a Mindfulness?

 • A rendszeres meditációs gyakorlás hatással van az immunrendszer működésére, és javítja az alvásminőséget.
 • Jótékonyan hat az elmére, elősegíti a pozitív érzelmi állapotokat és csökkenti a negatívakat, tehát jó hatással van a stresszre.
 • A kutatások kimutatták, hogy hatására könnyebben tanulunk, jobb lesz az emlékezetünk, könnyebben kezeljük az érzelmeinket és empatikusabbá válunk.
 • Segíti a fókuszunkat, kevésbé lesz elterelhető a figyelmünk, így jobb döntéseket tudunk hozni.
 • Jó hatással van a kapcsolatainkra, a konfliktusainkat több megértéssel és együttérzéssel tudjuk kezelni.
 • Hatással van arra, hogyan látjuk magunkat. Javul a testképünk, a magabiztosságunk és kevésbé érintenek meg a negatív kritikák. Több szeretettel és elfogadással viszonyulunk önmagunkhoz.

Elköteleződés

Fontos kimondanom, hogy a mindfulness egy nagyon gyakorlat orientált „technika”. A tanfolyamon elhangzottak biztos, hogy formálni fogják a látásmódodat, azonban előnyeit akkor leszel képes igazán kihasználni, ha képes vagy elköteleződni és a gyakorlást beiktatni az életedbe. Ehhez fogok segítséget nyújtani. 😊

Mi jár a tanfolyamhoz?

 • Minden alkalomhoz külön refexiós lapot fogsz kapni, ami segít abban, hogy még jobban elmélyítsd az adott témához kapcsolódó tudásod.
 • Minden alkalomhoz külön meditációs hanganyagot fogsz kapni, ami támogatja a gyakorlásodat.
 • A tanfolyam közben vagy végén 60 perces ingyenes beszélgetés, ha olyan kérdésed van, amit a csoportban nem szeretnél feltenni.

Tematika:

1 – A Mindfulness alapjai
2 – Felébredni a testben
3 – A légzés ereje
4 – A gondolatok hatása az elmére és a testre
5 – Az érzelmek tudatosítása
6 – Szeretni és elfogadni önmagunk
7 – Félelmeink és erőforrásaink
8 – Szeretni és elfogadni másokat
9 – Örömeim
10 – A szándék fontossága

Helyszín, tanfolyami időpontok és részvételi díj:

Tanfolyam helyszíne: online

Kezdés október 12, 10 héten át este 18:30 és 20:00

A tanfolyam díja 50,000 Ft. Amennyiben nem tudod megengedni magadnak az összeget, kérlek jelezd számomra és megtaláljuk a legjobb megoldást.

Jelentkezés menete

A jelentkezésed után, egy rövid telefonos vagy online beszélgetést folytatunk, hogy egy kicsit megismerjük egymást. Amennyiben véglegesíteni szeretnéd a jelentkezésedet, díjbekérőt fogok neked küldeni, amire elutalhatod a tanfolyam részvételi díját. Részvételedet a jelentkezési díj befizetésével tudod véglegesíteni. A jelentkezőket a befizetés sorrendjében tudom regisztrálni. A tanfolyamon max. 10-en leszünk.

Miben különbözik az általam tartott tanfolyam az MBRS képzéshez képest?

Az MBSR-t John Kabat-Zinn dolgozta ki, akinek nagyon nagy tisztelője vagyok és az általa kidolgozott módszernek is. Azonban mindfulness tanári végzettségemet én más úton, egy kétéves képzésen szereztem meg, melyet Jack Kornfield buddhista szerzetes és pszichológus, illetve Tara Brach pszichológus vezetett. Mindketten elismert tanítók és írok is egyben. Hozzám közelebb állt az ő személyiségük, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy jobbak, csak annyit, hogy nekem az ő tanításaik nyitották meg a szívemet és az elmémet.

A legfontosabb különbség talán az MBSR és az általam tanított mindfulness között az, hogy a mindfulnesst nem egy előre meghatározott protokoll alapján tanítom, hanem nagymértékben beleszövöm saját, lassan 13 éves tapasztalatomat (sikereimet és bukásaimat) és a csoport összetételéhez és dinamikájához is alakítom a tartalmat. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincs semmilyen tematika (fentebb láttad, hogy van) inkább azt mondanám, hogy rugalmasabb, mint az MBSR. A meditációs gyakorlások időtartama is eltérhet az MBSR bevett gyakorlatától. Azt biztosan megígérhetem, hogy a mindfulness alapjait megtanítom számodra, a többi az elkötelezettségeden, a kíváncsiságodon és a kitartásodon múlik.

Mivel a tanfolyam órái egymásra épülnek, ezért akkor javaslom a részvételt, ha úgy tudod időzíteni az életed, hogy az összes alkalmon részt tudj venni. Ha egy alkalom elmarad, azt van módod még pótolni.

Röviden igen, hosszan nem. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a meditációnak rengeteg jótékony hatása van, de nem mindegy mikor fog bele az ember a gyakorlásba és hogy van-e megfelelő támogatás a meditációs gyakorlás közben. Fontos, hogy ne akkor kezdj bele a gyakorlásba, ha érzelmileg nagyon instabil vagy, vagy ha komoly depresszióval küzdesz, mert ezek az érzések felerősödhetnek meditáció közben. Ha az elmúlt időszakban komoly érzelmi megterhelés ért (például: válás, szeretett személy elvesztése, egészségügyi problémák) mindenképp beszélj egy szakemberrel, hogy javasolja-e neked az alkalmon való részvételt.

Nagyon fontos, hogy a meditáció nem pszichoterápia és nem helyettesíti a szakszerű pszichológiai kezelést, azonban bizonyos esetekben hatékonyan ki tudja egészíteni azt. Ha pszichológussal állsz kapcsolatban, érdemes kikérni a véleményét arról, hogy javasolja-e neked a gyakorláson való részvételt.

A tanfolyam során az elméleti és gyakorlati részek váltják egymást. A gyakorlás után páros megosztó körök vannak, ahol mindenki elmondhatja mit tapasztalt. Az egymástól tanulás fontos része a tanfolyamnak. Természetesen élményeidből annyit osztasz meg, amennyit jónak érzed és a bizalmi kereteket a tanfolyam elején lefektetjük.

Igen, van módod részletfizetésre, ha azt érezed, hogy anyagi helyzeted nem engedi most, hogy egy összegben fizesd ki a tanfolyamot. Ezt kérlek jelezd jelentkezésedkor.

Visszajelzések
rólam

A meditáció 2010 óta az életem része. 2019 óta vezetek tanfolyamokat, hosszabb és rövidebb előadásokat, meditációs gyakorlásokat, kipróbáltam a Mindfulness meditációt hátrányos helyzetű gyerekekkel és nagy szerencsémre megnézhettem azt is, hogyan működik a Mindfulness vállalati környezetben. 

Hiszek benne, hogy van mód arra, hogy minőségileg más életet élhessünk. Hiszek abban, képesek vagyunk változni és kezünkbe venni az életünket. Hiszek abban, hogy megtanulhatjuk igazán szeretni és elfogadni magunkat, ami el fog vezetni mások szeretetéhez és elfogadásához is. Hiszek abban is, hogy ehhez idő kell és elkötelezettség is. Te pedig ne higgy el semmit, gyere el és gyűjts saját tapasztalatot. 🙂

Kosár (0)

Kosár