Tudatosság és meditáció

Ha felteszem magamnak a kérdést, vajon tudatos vagyok-e, valószínűleg az első válaszom az lenne, hogy persze, még jó, hogy tudatos vagyok. Aztán ha jobban belegondolok lehet, hogy észreveszem, hogy van, amikor és amiben tudatos vagyok és van, amikor és amiben kevésbé. Lehet, hogy az évek során tudatosabb lettem a környezetemre és már nem okoz nehézséget, hogy szelektíven gyűjtsem a szemetet, lehet tudatosabbá váltam arra mit eszem, sportolok-e, de vajon mennyire vagyok tudatos az érzelmeimmel kapcsolatban és hogyan áll a tudatosságom az elmémben felmerülő gondolataim kapcsán.

Egy napunk során számtalan gondolat suhan át a fejünkön és ezek a gondolatok nagyon komolyan befolyásolják az aktuális hangulati állapotunkat. A gondolataink gyakran a múltba révednek, visszajátszunk történeteket és eseményeket, amiken már nem tudunk változtatni vagy a jövővel kapcsolatos katasztrófakönyveket írogatjuk és próbálunk felkészülni a kiszámíthatatlanra. Ezek a jövővel és múlttal kapcsolatos gondolatok aztán frusztráltságot, szorongást, feszültséget és borongós hangulatot okoznak a MOSTban.

Gondolataink, érzelmi állapotaink és cselekvéseink összefüggéseire gyakran egyáltalán nem vagyunk tudatosak és ilyenkor gyakran szokásaink és érzelmi impulzusaink irányítják életünket. Ilyenkor a tudatosságunk nincs jelen és gyakran nem túl egészségesen reagálunk helyzetekben. Például egy vitás helyzetben, amikor dühbe gurulunk, mindig ugyanúgy viselkedünk: becsapjuk az ajtót, üvöltünk, megsértődünk vagy visszahúzódunk a csigaházunkba. Amikor szomorúak vagyunk újra és újra a hűtőben vagy a csokis dobozban keressük a megoldást a kellemetlen érzelmi állapotunk levezetéséhez.

Ezektől a reakcióktól aztán nem érezzük jól magunkat és akkor már nem csak az eredeti érzelem van jelen (harag/szomorúság), hanem megtetőztük még a szenvedésünket további érzelmekkel például azzal, hogy bűntudatunk van a viselkedésünk miatt. Ezek a nem túl egészséges reakciók automatikusan zajlanak és nagyon gyakran azt érezzük lehetetlen megszabadulni tőlük. Elcsüggedünk és azt érezzük ilyenek vagyunk soha nem fogunk tudni megváltozni. De vajon igaz ez?

Szerintem nem, persze tény, hogy nem egyik napról a másikra változunk. Az automatikus reakcióink „csak” szokások, idegi kapcsolatok az elmében. Tény, hogy némely szokás nagyon mély, mert akár már gyerekkorunk óta működtetjük az életünkben, talán családi minta alapján. Ha változtatni szeretnénk az életünk valamely területén, akkor szükség van a tudatosságra, mert, ha nincs tudatosság, akkor csak automatizmus és érzelmi impulzus van.

És mégis, hogyan lehetnék tudatosabb az életemben? Jó hírem van. A tudatosságot ugyanúgy meg lehet tanulni és lehet fejleszteni, mint bármilyen más képességünket. Lehet, hogy még nem tudsz angolul, de ha leülsz elkezdheted megtanulni. Az is lehet, hogy már egy ideje tanulsz angolul, de még nem szívesen beszélsz nyilvánosan. Ugyanígy működik a tudatosság is. Leülsz és gyakorolsz.

A tudatosság gyakorlásának egyik formája a meditáció. A meditációt az elme konditermének is szokták nevezni, mert a meditációban megtanítod az elmének, hogy visszatérjen a gondolatokból a jelen pillanat valóságába. Csak akkor tudsz tudatos lenni, tudatos válaszokat adni, tudatos döntéseket hozni és megnyugtatni önmagad, ha stabil a figyelmed. Ezt a képességet napközben a rohanásban nem tudod kifejleszteni, csak akkor, ha leülsz és naponta rászánsz egy pár percet. A meditációs gyakorlásod támogatni fogja a hétköznapi életed. Először a meditációban lesz egyre stabilabb a figyelmed, aztán a hétköznapi életedben is egyre jobban tudod figyelni mikor mi történik benned és körülötted, hogy aztán a megfelelő válaszokat add, automatikus reakciók helyett.

Egyedül is elkezdhetsz meditálni és tanfolyami keretek között is. Ha egyedül kezdesz neki, akkor az alábbi lépéseket tudod követni:

  1. Valamilyen eszközön állítsd be az időt amennyit meditációra szánsz. (kezdetben 5,10 perc bőven elég)

  2. Helyezkedj el egy kényelmes ülésben és ha jól esik hunyd le a szemed.

  3. Válasz egy „tárgyat” amire fókuszálod a figyelmed. Lehet a légzésed, a kezeid vagy egy szó, amit ismételgetsz.

  4. Vedd észre, amikor a figyelmed már máshol jár. Lehet, hogy elkezdesz gondolkodni a feladatlistádon, vagy azon, hogy minek csinálod ezt, vagy azon, hogy nem jól csinálod. Ez az elkalandozás. Teljesen természetes folyamat, így ne ítéld el magad miatta. Így működik az elme.

  5. Amikor észrevetted, hogy elkalandoztál vidd vissza a figyelmedet a választott „tárgyhoz”. Így kezded el tréningezed a figyelmed, amitől egyre tudatosabbá fogsz válni.

Kezdőként lehet, hogy könnyebb vezetett meditációt gyakorolnod. Az oldalamon is találsz néhányat és ha szeretnél közösségben gyakorolni, akkor élő online vezetett meditációkba is becsatlakozhatsz.

Ha egy idő után pedig azt érzed nem haladsz, úgy érzed rosszul csinálod, akkor fontos, hogy ne add fel, inkább keress fel egy meditációs tanárt, aki segít átbillenteni a nehézségeken. A meditációt nem lehet jól vagy rosszul csinálni. A meditáció mindig a benned zajló folyamatokat mutatja meg, csak gyakran nem tudjuk, hogyan bánjuk ezekkel az erőkkel.

Ha kérdésed van, keress bátran. Nincs rossz kérdés, csak az, amit nem tettek fel. 😊

Szeretettel,

Aliz

Kosár (0)

Kosár