Miért jó egy Mindfulness tanfolyam?

Egy felgyorsult világban élünk, olyan társadalomban, ahol nagyjából folyamatosan online vagyunk és valami megállás nélkül eltereli a figyelmünket. Mindenki tudja, milyen, amikor tornyosulnak a feladatok körülöttünk és azt se tudjuk mihez kapjunk. Ha figyelünk is, akkor is csak azt nézzük mi történik rajtunk kívül és lassan teljesen elveszítjük a kapcsolatot magunkkal és azzal, hogy mi is fontos nekünk igazán.

A tanárom mesélt egy történetet: A Washington Post egy pár éve egy kísérletet végzett, amire meghívtak egy világhírű hegedűművészt Joshua Bellt, aki általában ezrek előtt játszik a világ minden pontján. Megkérték őt, hogy a Stradivariusával menjen le az egyik metrómegállóba, tegye le a kalapját és a hegedűtokját, majd kezdjen el Bach darabokat játszani. Egy óra múlva azt látták, hogy nagyjából senki sem állt meg a gyerekeken kívül és a hegedűtokban csak egy kevés apró gyűlt össze, ami még egy koncertjegyre se lett volna elég.

Ez a kísérlet megmutatta, hogy annak ellenére, hogy rengeteg gyönyörű dolog vesz minket körbe, mi valahogy átsiklunk ezek felett. Annyira el vagyunk merülve saját gondolatainkba, mindennapi feladatainkba, hogy nagyon nehezen vesszük észre azt a sok apró csodát, ami az életet alkotja. Mélyen belül vágyakozunk arra, hogy lecsendesedjünk, megnyugodhassunk. Szeretnénk jobban élvezni az életet, a gyermekünk mosolyát, a kedvesünk ölelését, vágyunk arra, hogy egy nyugodt sétát tegyünk a naplementében magunk mögött hagyva a nyomasztó gondolatokat és a nehézségeket.

A tanfolyamon arról lesz szó, amit a Dalai Láma úgy nevez: „az elme tudománya”. Tudatosan felvesszük majd a kapcsolatot a légzésünkkel – ami az életet adja bennünk -, megfigyeljük majd a testünket, amivel sok esetben csak nagyon felületes kapcsolatban vagyunk. Lehetőség lesz arra, hogy megfigyeljük az elménk állapotait, a gondolatainkat, aminek segítségével érthetőbbé válnak kedélyállapotaink. Felébresszük magunkban a szerető-kedvességet és az együttérzést, ami a tudomány mai állása szerint hatásosabb, mint az önbizalom fejlesztése.

Nagyon könnyen ítélkezünk, mások felett, de talán többet magunk felett. A Mindfulness segít abban, hogy jobban elfogadjuk magunkat, szeretetteljesebbek és gyengédebbek legyünk magunkhoz, aminek köszönhetően aztán megértőbbek és türelmesebbek leszünk másokkal is. Ha kitartóan gyakorolunk a folyamatnak átalakító ereje van az egész életünkre, amelynek hatására sokkal több nyugalmat fogunk érezni magunkban és magunk körül is.

Kosár (0)

Kosár